nieuws

Feyenoord wil geen renovatie van De Kuip

regios

Voetbalclub Feyenoord voelt niets voor de renovatieplannen voor De Kuip die bij de club zijn binnengekomen. Hoe gevarieerd ook, de drie varianten zouden bedrijfseconomisch niet haalbaar zijn.

Feyenoord wil geen renovatie van De Kuip

Dat zei Jan van Merwijk, directeur van stadion De Kuip, donderdag tijdens een gecombineerde vergadering van de gemeenteraadscommissies Bouw en Sport in Rotterdam.

De club en de directie van De Kuip willen een nieuw stadion en hebben daar ook een plan voor. De gemeenteraad wilde deze vergelijken met renovatievarianten. De club heeft de gemeente nodig voor de benodigde vergunningen, maar mogelijk ook voor geld of een garantstelling voor de lening die nodig is om te gaan bouwen of verbouwen.

De meest opvallende verbouwvariant is die van dertig vrijwilligers, bekend onder de naam Red De Kuip. Deze stichting presenteerde een uitgebreid plan dat voorziet in een derde tribunelaag en een schil die tot over de derde laag wordt getrokken. ‘Er komt in ons plan geen dak op, want dat kost 50 tot 100 miljoen euro extra’, lichtte een initiatiefnemer toe.

Het plan is niet warm ontvangen door Feyenoord en De Kuip, vooral omdat het te positief zou zijn begroot, op 117 miljoen euro. Van Merwijk denkt dat deze uitvoering 143 miljoen euro kost en zelfs 260 miljoen euro als ook aanpassingen worden gedaan die De Kuip graag wil. ‘De jas die Red De Kuip over het stadion wil trekken, lijkt op een jas met mottenballen, want de regen heeft vrij spel’, aldus Van Merwijk, die zegt de renovatieplannen zeer serieus te hebben bekeken.

Naast het plan van Red De Kuip is er nog een kleine (117 miljoen euro) en een grote renovatievariant (430 miljoen euro), die veel weg heeft van een Red De Kuip-plusvariant. Ook die werden afgeschoten door Van Merwijk en de club. Zij willen met het eigen plan wereldwijd een nieuwe norm neerzetten, zoals ook gebeurde toen De Kuip 75 jaar geleden werd gebouwd. Hoe het nieuwbouwplan er precies uit gaat zien en hoeveel het gaat kosten, wordt waarschijnlijk in maart duidelijk.

Reageer op dit artikel