nieuws

zeinstra bouwt scheringa museum

regios

Herman Zeinstra van Atelier Zeinstra Van der Pol in Amsterdam bouwt het nieuwe Scheringa museum voor realisme in het West-Friese Opmeer.

In december begint de bouw van het particuliere museum.Dirk en Baukje Scheringa verkozen het ontwerp van Zeinstra (1937) boven dat van Rob Hilz (Labda architecten), Francine Houben (Meccano architecten) en de Friese architect Gunner Daan.Het ontwerp van Herman Zeinstra toont een driedeling van het gebouw die overeenkomt met de verschillende functies. Het voorste deel is het Publieke huis dat vrij toegankelijk is. Hier zijn winkel, museumcafé en terras, auditorium, bibliotheek, educatieruimte en kantoren gevestigd. Het tweede deel, het Collectiehuis voor de vaste collectie omvat 26 zalen en een beeldentuin. Het derde deel, het Gastenhuis met 14 zalen biedt ruimte aan de naoorlogse collectie en tijdelijke tentoonstellingen. In totaal heeft het complex een vloeroppervlakte van ruim 10.000 m2. De drie delen worden met een lange gang – de as van het gebouw – met elkaar verbonden. Het Scheringa Museum voor Realisme, zoals het Frisia Museum onlangs is omgedoopt, is sinds 1997 gehuisvest in een voormalige middelbare school in Spanbroek, nog geen kilometer van de plek waar het nieuwe museum zal verrijzen. Het museum trekt jaarlijks meer dan 40.000 bezoekers. Het museum wordt een stevig, overzichtelijk gebouw, opgetrokken uit baksteen en glas. ‘Het is een constructie van baksteen, niet alleen maar een bakstenen schil,’ aldus Zeinstra.

Reageer op dit artikel