nieuws

zeeland wil door met containerterminal

regios

Het Zeeuwse provinciebestuur wil door met de aanleg van een containerterminal aan de Westerschelde in het industriegebied Vlissingen-Oost.

Dat besloten Gedeputeerde Staten dinsdag.Het plan voor de zogeheten Westerschelde Container Terminal (WCT) werd in 2003 door de Raad van State afgeschoten. Na nieuwe onderzoeken komt Zeeland nu met een aangepast plan ten opzichte van 2003.In het nieuwe plan wordt de kade twee kilometer lang in plaats van 2,6. Hierdoor wordt natuurgebied De Kaloot ontzien. Bovendien moest de provincie van de bestuursrechter beter kijken naar de gevolgen voor de omwonenden. Dat is in de nieuwe versie gebeurd. Volgens gedeputeerde Harry van Waveren zijn met de verdubbeling van het aantal rijbanen op twee wegen en de aanpassingen aan het spoor door ProRail veel van de ongemakken verminderd.Het provinciebestuur verwacht dat de terminal in 2011 in gebruik kan komen, in eerste instantie vooral als overslaghaven. Daarna kan de WCT ook worden uitgebreid tot verwerkingshaven. De terminal zal volgens de provincie in het begin 850 directe banen opleveren. Na de uitbreiding kan dat oplopen tot 1300.Om de WCT mogelijk te maken, moeten Provinciale Staten in juni beslissen of het omgevingsplan wordt aangepast. Daarna moet de gemeente Vlissingen het bestemmingsplan in het gebied nog veranderen.

Reageer op dit artikel