nieuws

Zaanstad wil gebouwen Hembrugterrein op Rijksmonumentenlijst

regios

Het gemeentebestuur van Zaanstad wil 29 gebouwen en objecten op het Hembrugterrein voordragen voor plaatsing op de Rijksmonumentenlijst, zo meldt het Noordhollands Dagblad.

Tot het moment dat de minister hierover een besluit neemt, zijn de gebouwen ‘voorbeschermd’ en mogen er geen wijzigingen aan plaatsvinden. Het Hembrugterrein is een voormalig defensieterrein van ongeveer 48 hectare op de kruising van de Zaan en het Noordzeekanaal. Op het terrein is de vestiging van een justitiële inrichting met 800 tot 1000 plaatsen voorzien, evenals bedrijvigheid, woningen en culturele voorzieningen.Bij het opstellen van de voordracht heeft Zaanstad niet alleen gekeken naar de monumentale waarde van de gebouwen, maar ook naar de mogelijkheid van inpassing in het nog op te stellen stedenbouwkundig plan voor het terrein en naar de mogelijkheden van exploitatie van het gebied. Het voorstel om de 29 objecten voor te dragen wordt behandeld in de gemeenteraadsvergadering van 27 mei.

Reageer op dit artikel