nieuws

woningcorporaties kopen hofpleinviaduct

regios

Het economisch eigendom van de boogruimten onder het Hofpleinviaduct in Rotterdam is door NS Vastgoed voor 6,2 miljoen euro verkocht aan vier Rotterdamse woningcorporaties.

De corporaties willen door een zichtbare verandering van het gebruik de leefbaarheid in de aangrenzende woonbuurten verbeteren. Voor NS Vastgoed vormen de kleinschalige bedrijfsruimten geen onderdeel meer van de kernactiviteiten. In 2009 gaat ook het juridisch eigendom van het viaduct over. De boogruimtes onder de Hofpleinlijn van de Katshoek tot het Noorderkanaal zijn aangekocht door ComWonen, Stadswonen, PWS en Vestia Rotterdam Noord. Ondanks dat er belangstelling was van andere kopers heeft NS Vastgoed bewust gezocht naar een koper met een maatschappelijke verankering en vastgoedkennis. Het Hofpleinlijnviaduct – een rijksmonument – is een verhoogde spoorlijn van 1,9 kilometer lang die dwars door Rotterdam-Noord loopt, met daaronder ongeveer 140 bogen die worden gebruikt als bedrijfsruimten. In de komende jaren neemt Randstadrail het vervoer op de Hofpleinlijn over van de NS. In 2008 zal de treinverbinding richting Pijnacker en Den Haag CS in een boortunnel onder Blijdorp komen te liggen. Er rijden dan geen treinen meer over het viaduct. Het Hofpleinviaduct zal daarom een andere bestemming krijgen. Samen met buurtbewoners, ondernemers, Rotterdamse instellingen en de gemeente zal worden gewerkt aan het hergebruik van het spoor. In combinatie met een levendige invulling van de boogruimtes kan dit een krachtige impuls geven aan de leefbaarheid en veiligheid van de wijken Agniesebuurt, Bergpolder, Liskwartier en Zomerhof.

Reageer op dit artikel