nieuws

vrom: toch woningbouw rond schiphol

regios

Nabij luchthaven Schiphol, in het gebied Hoofddorp-West in de Haarlemmermeer, kunnen 4000 tot 8000 nieuwe woningen meer worden gebouwd dan gedacht.

Minister Dekker maakt de extra nieuwbouw mogelijk door de ingestelde bouwbeperking rond Schiphol te laten vervallen, zo meldde het ministerie van VROM gistermiddag. Hiermee komt Dekker tegemoet aan de wensen van de provincies Noord- en Zuid-Holland. Die hadden vorige week aangegeven zo’n 24.300 nieuwe woningen te kunnen realiseren, mits een aantal wettelijke beperkingen zou worden opgeheven. Dekker vroeg eerder om een uitbreiding van 10.000 tot 20.000 woningen tot 2010.Deze nieuwbouw dreigde echter te worden geblokkeerd door de Nota Ruimte. Hierin stond tot gisteren een verbod op woningbouw in de directe nabijheid van de luchthaven. Met deze bepaling wilde het kabinet de ontwikkelingen van Schiphol in de toekomst niet te veel beperken door bereikte grenzen van geluidsoverlast. Naast Hoofddorp-West is de bouwbeperking ook van toepassing op de Legmeerpolder en Noordwijkerhout.Om de provinciale ambities niet te torpederen trekt VROM het bouwverbod nu in. Daarvan is geen al te grote aanpassing in de wet nodig. De intrekking van het bouwverbod was namelijk al een optie die in de Nota Ruimte is opengehouden, legt een VROM-woordvoerster uit. ‘De bouwbeperking in de aangewezen gebieden geldt als een soort reservering’, aldus de woordvoerster. Een definitief besluit over de bouwbeperking in de drie gebieden neemt het kabinet ofwel tijdens de evaluatie van de Schipholwet dit voorjaar of anders voor het eind van dit jaar.

Reageer op dit artikel