nieuws

VROM heft ‘bouwcuratele’ Amersfoort op

regios

De gemeente Amersfoort staat niet langer onder verscherpt toezicht van de VROM-Inspectie bij de verlening van bouwvergunningen voor kantoren.

Dat heeft minister Dekker van VROM per brief aan het college van burgemeester en wethouders laten weten. Amersfoort was op 31 oktober 2002 onder verscherpt toezicht gesteld. Aanleiding was het realiseren van een kantorenlocatie van 39.000 m2 op bedrijventerrein Calveen. De gemeente verleende de bouwvergunningen voor de kantoren onrechtmatig en in strijd met het rijks- en provinciaal beleid, zo oordeelde VROM. De gemeente Amersfoort zal de betreffende bouwvergunningen niet intrekken. ‘Amersfoort heeft zich anderhalf jaar voorbeeldig gedragen en daarom heeft het rijk het toezicht opgeheven’, aldus een woordvoerder. Volgens de zegsman is er een louterende werking van de maatregel van de rijksoverheid uitgegaan. In 2002 zijn afspraken gemaakt tussen rijk en gemeente om verdere uitbreiding van de onrechtmatige situatie te voorkomen. Aan welke projectontwikkelaars de bouwvergunningen zijn verleend, kon de woordvoerder gisteren niet zeggen. Het bestemmingsplan Calveen 2, dat voorziet in de ontwikkeling van het laatste gedeelte van het bedrijventerrein, is inmiddels goedgekeurd. Hierin is onder meer de mogelijkheid tot de bouw van kantoren geschrapt.

Reageer op dit artikel