nieuws

verzakking munttoren, bijenkorf, p&c dreigt

regios

De Munttoren in Amsterdam krijgt een extra stevige fundering om te voorkomen dat het monumentale pand verzakt door de aanleg van de Noord/Zuidlijn.

Ook bij de Bijenkorf, Peek & Cloppenburg, Gebouw Industria rond de Dam en het Delagebouw en de hoek van Muntplein en Kalverstraat treft de gemeente voorzorgsmaatregelen. Dat meldde dagblad Het Parool gisteravond.De fundering van de Munttoren, een gemeentelijk monument, is zo slecht dat de stad vreest voor het gebouw als in de buurt gebouwd gaat worden voor de nieuwe metrolijn. Er is 1,9 miljoen euro beschikbaar om de fundering steviger te maken. Voor de vier andere panden was al 4,5 miljoen euro begroot. Overigens blijken de twee torens van het Centraal Station sinds de aanleg van de metro te zijn verzakt : de linkertoren drie centimeter en de rechter twee centimeter. De verzakking levert volgens het projectbureau NZ-lijn geen gevaar op voor het station en ook de treinen kunnen gewoon blijven rijden. Er zijn veiligheidsmaatregelen genomen om verdere verzakking tegen te gaan. De aanleg van de metro rond het Centraal Station kan dan ook gewoon doorgaan.

Reageer op dit artikel