nieuws

vastgoedmonitor utrecht 2006: herstel zet door

regios

De Utrechtse markt voor commercieel vastgoed is nog steeds ruim, blijkt uit de Vastgoedmonitor 2006.

De dynamiek ligt boven het nationaal gemiddelde en het sinds 2004 ingezette herstel zet door. Medio 2006 was het aanbod op de kantorenmarkt 276.000 m2. De opname in 2005 en de eerste helft van 2006 was uitzonderlijk hoog. Dit komt vooral door een actieve (nationale) overheid en een groot aantal transacties. De opname is vergelijkbaar met die in de overspannen marktsituatie van eind jaren negentig. Steeds meer is sprake van een tweedeling op de markt. Het aanbod bestaat vooral uit verouderde, voor een deel incourante panden. Terwijl de vraag zich vooral richt op nieuwere, kwalitatief hoogwaardige kantoorruimte. De huurprijzen op de meest gewilde locaties zijn gestegen. De ontwikkeling van Papendorp verloopt voorspoedig. Tweederde van de kantoorruimte op Papendorp is inmiddels uitgegeven. De bezettingsgraad in bedrijfsverzamelgebouwen is verder toegenomen. Van leegstand is niet of nauwelijks sprake. Met het oog op de aantrekkende economie en de grote behoefte aan kleine kantoorunits lijkt er in de stad ruimte voor nieuwe bedrijfsverzamelgebouwen.Het aanbod op de bedrijfsruimtemarkt is stabiel. Aanbod en opname liggen op het niveau van 2004. Ook hier is een tweedeling in de markt tussen het aanbod dat bestaat uit verouderde panden en de vraag die zich vooral richt op kwalitatief hoogwaardig segment. Hierdoor zijn de eersteklas huurprijzen iets gestegen. Wat betreft winkelruimte blijven Utrecht Centrum en grootwinkelcentrum Overvecht onverminderd populair. Het aantal passanten in het centrum is toegenomen tot 830.000 per week, een groei van 17 procent ten opzichte van twee jaar geleden. De huurprijzen in het centrum zijn sterk gestegen. Utrecht heeft plannen voor uitbreiding van de winkelruimte met 250.000 m2. De belangrijkste locaties zijn Leidsche Rijn, Centrum, Stationsgebied, Woonboulevard Kanaleneiland en The Wall.

Reageer op dit artikel