nieuws

UWV ziet af van nieuwbouw in Heerlen

regios

De uitvoeringsinstantie UWV heeft de gemeente Heerlen laten weten af te zien van nieuwbouw van een regiokantoor.

Hiermee lijken ook de ambitieuze plannen om rond het station van Heerlen een nieuwe gemengde vastgoedontwikkeling te realiseren, het Maankwartier, een vroege dood te sterven. UWV heeft al in juli aan de gemeente Heerlen laten weten, dat er van nieuwbouw geen sprake zal zijn. In Heerlen moet een UWV-regiokwartier komen waar 2000 werknemers zouden worden gehuisvest. Pas nu is de gemeenteraad van het besluit van UWV op de hoogte gesteld. De UWV-huisvesting in Zuid-Limburg is al lang een moeizaam onderwerp. Twee jaar geleden, toen bekend werd dat diverse uitkeringsinstanties als Cadans, Uszo en Gak, landelijk zouden worden samengevoegd tot UWV, leek Maastricht de beste papieren te hebben voor een nieuwe huisvesting. Krachtige politieke lobby zorgde er uiteindelijk voor dat Heerlen de nieuwe vestigingsplaats zou worden. Als locatie voor nieuwbouw werd toen het terrein achter het station van Heerlen genoemd, naast het CBS-gebouw en in handen van AM. Toen dat niet te realiseren bleek – onder meer door het wegvallen van een megabioscoop, die uiteindelijk bij het Roda JC-stadion kwam – leidde dat tot nieuwe plannen rond het station, waarbij NS Vastgoed nauw met de gemeente samenwerkte. Basis van die plannen zijn de tekeningen van de kunstenaar Huisman, die een nieuwe wijk Maankwartier ontwierp. Nu het UWC afziet van nieuwbouw – er staat in het centrum van Heerlen reeds enige tienduizenden vierkante meter kantoorruimte leeg – is ook de basis onder de financiering van het Maankwartier weggevallen. Nieuwbouw voor UWV zou de financiering van het minimaal 180 miljoen euro kostende Maankwartier mogelijk hebben moeten maken. UWV liet onlangs weten het de komende jaren met 6300 arbeidsplaatsen minder te moeten doen. Mede om die reden kiest UWV nu voor huur in plaats van eigen nieuwe huisvesting.     

Reageer op dit artikel