nieuws

Utrechtse raad akkoord met plan stationsgebied

regios

De gemeenteraad van Utrecht is donderdag onder voorwaarden akkoord gegaan met de vernieuwing van het Utrechtse stationsgebied.

Dat gebeurde nadat een dreigende crisis tussen de collegepartijen Leefbaar Utrecht (LU), PvdA, VVD en CDA op het laatste moment was afgewend. De onenigheid was ontstaan over het contract dat verantwoordelijk wethouder Lenting wilde afsluiten met eigenaar Corio van Hoog Catharijne. Corio, NS Vastgoed en de Jaarbeurs hebben de meeste grond en gebouwen in het stationsgebied in handen en zijn daarmee cruciaal voor de uitvoering van het miljardenproject. Probleem met de overeenkomst met Corio was dat de winkelbelegger in ruil voor medewerking aan de vernieuwing van het stationsgebied rechten krijgt op de exploitatie van het nog te bouwen hoofdwinkelcentrum in het nieuwe Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn. Te veel rechten tegenover te weinig verplichtingen, vond met name de VVD. De partij vreest dat Corio zich vooral gaat concentreren op Leidsche Rijn en het stationsgebied laat voor wat het is, waardoor de door de gemeente gewenste ontwikkelingen in dat gebied stagneren. De liberalen wilden de wethouder daarom dwingen meer garanties te eisen van Corio, maar de mate waarin ging de wethouder te ver. Uiteindelijk werden de gezamenlijke collegepartijen het eens over een gedetailleerde opdracht aan Lenting, waarmee hij bij Corio extra garanties moet afdwingen. De vernieuwing van het stationsgebied moet in 2006 beginnen. Op het programma staan grote projecten als de verbouwing van het Centraal Station tot een enorm openbaarvervoersterminal voor trein-, bus- en tramreizigers, de verbouwing van Muziekcentrum Vredenburg, een facelift voor Hoog Catharijne, de ondertunneling en bebouwing van het Westplein, het opengraven van de gedempte Catharijnesingel en de bouw van grote aantallen woningen, kantoren, winkels en amusementsgelegenheden. Het gaat om een investering in de komende twintig jaar van in totaal ongeveer 2,5 miljard euro.     

Reageer op dit artikel