nieuws

toch woningen in gebied houthavens

regios

De deelraad van de Amsterdamse deelgemeente Westerpark is akkoord met een woningbouwplan voor het gebied Houthavens.

De eerste paal voo de 1700 woningen kan volgend jaar de grond in, zo meldt Het Parool. In het gebied ten noorden van de Tasmanstraat en de Spaarndammerdijk moeten de 1700 woningen komen, waarvan 30 procent sociale huurwoningen. Ook komen er een hotel, bedrijfsruimte, een basisschool en een watersportcentrum. Vier woningcorporaties, De Key, Rochdale, Ymere en Het Oosten zijn als ontwikkelaar bij het gebied betrokken. Om de nieuwe wijk aan te laten sluiten bij de rest van Westerpark, komt onder de Tasmanstraat en de Spaarndammerdijk een tunnel van 40 miljoen euro voor het doorgaande verkeer. Twee jaar geleden werd een ander plan voor de woonwijk door de Raad van State afgekeurd nadat sojaverwerker Cargill in de naastgelegen Mercuriushaven bezwaar had gemaakt. Het plan struikelde over de wettelijke geluidsnormen die werden overschreden. Portefeuillehouder Evert Bartlema verwacht dat de nieuwe plannen ‘Raad van State-proof’ zijn omdat een deel van de woningen wordt gebouwd met een zogenoemde ‘dove gevel’ waarvan de ramen aan de westkant niet open kunnen. Al sinds 1998 zijn er plannen om het gebied van de Houthavens te bebouwen maar bezwaarprocedures legden de voortgang stil. De bedrijven in de naastgelegen havens vrezen dat de nieuwe bewoners zullen klagen over overlast en de bedrijven vervolgens moeten inbinden of verhuizen. Cargill zegt de ontwikkeling van de woonwijk in de gaten te houden en juridische mogelijkheden te zullen benutten. Of een nieuwe bezwaarprocedure wordt begonnen, kan de woordvoerder nog niet zeggen.

Reageer op dit artikel