nieuws

Streep door aanleg bedrijventerrein in Hoogeveen

regios

De Afdeling Bestuursrechtspraak heeft het bestemmingsplan voor het nieuwe, 100 hectare grote bedrijventerrein Buitenvaart II in Hoogeveen van tafel geveegd.

Het bestuurscollege stelt onder meer vast dat de gemeente Hoogeveen en de provincie Drenthe onvoldoende onderzoek hebben gedaan naar schade die het bedrijventerrein aan de natuur zal toebrengen. Ook is er onvoldoende onderzoek gedaan naar betere ontsluitingsmogelijkheden van het terrein, dat ten noorden en ten zuiden van het dorp Hollandscheveld moet komen. Bovendien is er geen haast met de aanleg van het bedrijventerrein aangezien Hoogeveen elders in de gemeente nog voldoende bedrijventerrein in de aanbieding heeft, zo oordeelt de Afdeling. Op het aangrenzende terrein Buitenvaart I is nog 35 hectare te koop.Een woordvoerder van de gemeente Hoogeveen stelt dat de gemeente hoogstwaarschijnlijk een nieuw bestemmingsplan gaat opstellen. ‘We willen in dat gebied toch een bedrijventerrein aanleggen en gaan daarom de hele procedure nog eens overdoen.’ Hoogeveen schat in dat een tweede bestemmingsplan wel met instemming zal worden ontvangen. ‘Bij het inleveren van de plannen brengen wij dan zowel de motivatie achter de locatiekeuze, als de vaststelling van de geluidzone rond het bedrijventerrein onder in een procedure. Dat is eerder niet gebeurd.’ Dat Hoogeveen momenteel meer dan voldoende bedrijventerreinen in de aanbieding heeft, is volgens de gemeente een tijdelijke zaak. ‘De uitgifte van kavels gaat nu minder snel dan gehoopt. Maar als we een paar jaar verder zijn en de economie weer aantrekt, dan staat iedereen te roepen: waarom hebben jullie niet eerder terreinen aangelegd.’

Reageer op dit artikel