nieuws

Stedelijk Museum CS opent 16 mei in TPG-gebouw Oosterdokseiland

regios

Het Stedelijk Museum CS opent op 16 mei in het voormalige TPG-gebouw op het Amsterdamse Oosterdokseiland zijn deuren.

Het is een tijdelijk vestiging. Stedelijk Museum CS beslaat de tweede en derde verdieping van dit gebouw aan de Oosterdokskade. Het beschikt over 6000 m2 voeroppervlak inclusief entreegedeelte, museumwinkel, koffiecorner, een educatieve ruimte en ruimtes voor techniek en opslag. Naast een vaste collectiepresentatie is er ook een veelsoortig tentoonstellings- en activiteitenprogramma. Een dag na de opening van het Stedelijk Museum opent ook een andere huurder in de voormalige TPG-hoogbouw zijn deuren: Post Amsterdam. Het vervolg op Pakhuis Amsterdam gaat Post Amsterdam heten en zal op de negende en tiende etage een markante omgeving bieden aan de presentaties van vooraanstaande interieur- en designmerken. In Post Amsterdam tonen twintig internationale topmerken de allernieuwste ontwerpen en collecties, materialen, kleuren en ideeën voor wonen en werken met inspirerende, actuele vormgeving als verbindende factor. Het gehele jaar is de ruimte geopend voor consumenten, dealers, interieurarchitecten en andere belangstellenden. Merken die presentaties gaan inrichten zijn Arco, Auping, Baumann, Belux, Bonacina Pierantonio, Bontempi, Carpet sign, Classicon, Eikelenboom, Fischbacher, Kendix, Kvadrat, Metaform, MID, Montis, Moroso, de Ploeg, Poltrona Frau, Ruckstuhl en Thonet Vienna. Op de topetage is verder het restaurant Elf gesitueerd. Daar is ook de ruimte die voor bijeenkomsten, lezingen en presentaties zal worden gebruikt en in het weekend plaats biedt aan clubavonden. Elf zal eveneens de komende week zijn deuren openen. De opening van de tijdelijke huisvesting van het Amsterdamse Stedelijk Museum in de (her)ontwikkeling van MAB/Bouwfonds valt nagenoeg samen met het begin van de bouwwerkzaamheden. De sloopwerkzaamheden van de voormalige laagbouw van het postsorteercentrum op het Oosterdokseiland zijn bijna afgerond. Daarna is de weg vrij voor de heiwerkzaamheden voor de garage onder de nieuwe Openbare Bibliotheek van Amsterdam (de ontwikkeling van Oosterdokseiland of ODE). Deze bibliotheek vormt samen met een kantoorgebouw de eerste fase van de ontwikkeling op ODE. Eind september 2004 zal het officiële begin van de bouwwerkzaamheden gaan plaatsvinden. Vanaf het begin van deze maand is in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) aan de Prinsengracht de tentoonstelling ODE to OBA te bezichtigen, die de ontwikkeling toont van het Oosterdokseiland. Deze tentoonstelling is een gezamenlijk initiatief van MAB en OBA.De nieuwe openbare bibliotheek wordt een van de culturele hotspots in Amsterdam. Met 30.000 m² boeken, kranten, tijdschriften en nieuwe media is deze bibliotheek één van de grootste van Europa met een verwacht jaarlijks bezoekersaantal van 2 miljoen. Medio mei zal de eerste paal van Oosterdokseiland worden geslagen, en daarmee zal de bouw van de nieuwe Openbare Bibliotheek zijn begonnen.

Reageer op dit artikel