nieuws

Stadskantoor Amsterdam Oud-West van de baan

regios

De verhuizing naar een nieuw stadsdeelkantoor in Amsterdam Oud-West is van de baan.

Dat meldt het Parool. Stadsdeelvoorzitter Bouwe Olij zal de deelraad voorstellen het project te schrappen. Hij voorziet dat de bouwkosten met nog eens miljoenen zouden toenemen. Dat is te veel, zeker nu het plan bestaat het aantal stadsdelen te verminderen. De bouwwerkzaamheden gaan wel door. Het is de bedoeling het nieuwe gebouw aan commerciële bedrijven te slijten.

‘Er is al vijf miljoen in gestopt. Als je stopt, is dat weg en riskeer je schadeclaims’, aldus Olij tegen het Parool. ‘Dat gevaar is er niet als je doorgaat en het pand een andere bestemming geeft.’ In afwachting van mogelijke fusiebesprekingen blijven de ambtenaren in het huidige kantoor, dat voor enkele miljoenen zal worden gerenoveerd. ‘Op de lange termijn gaan we weg. Maar dat kan wel vijf of tien jaar duren.’ Aanvankelijk was het nieuwe stadsdeelkantoor op 18 miljoen begroot. Eind vorig jaar kwam daar 8,5 miljoen bovenop. Stadsdeelvoorzitter Hans Weevers verzekerde toen dat er geen cent bij zou komen. Dit voorjaar bleek het toch duurder, waarop Weevers aftrad.

Olij trad zes weken geleden aan. ‘Al heel snel zag het bestuur dat het te duur werd. De bouwkosten kunnen met nog eens 30 procent toenemen, tot zo’n 36 miljoen.’ Dat komt vooral door strenge milieueisen en de technische complexiteit van de ondergrondse werf waar de reinigingsdienst moest komen. In overleg met wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening) wordt nu onderzocht of er in plaats van de werf een parkeergarage kan komen. De kantoorruimte uit het oorspronkelijke plan kan worden gerealiseerd met enkele aanpassingen. Olij: ‘Volgens het gemeentelijk grondbedrijf is er interesse vanuit de creatieve sector.’

Reageer op dit artikel