nieuws

Stable International laakt werkwijze provincie

regios

Het provinciebestuur van Noord-Brabant is niet van plan de bouw van een factory outlet center in Etten-Leur toe te staan.

Dat schrijven Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Brabant in een brief aan de gemeente Etten-Leur. De brief is ook verstuurd aan ontwikkelaar Stable International, die in Etten-Leur een merkendorp wil realiseren. GS laten weten dat het plan van Stable op zichzelf wel deugt, maar dat het niet kan worden uitgevoerd omdat er even verderop in Roosendaal al een outlet center wordt gebouwd. Twee outlet centers op enkele kilometers afstand van elkaar is volgens de provincie geen haalbare kaart. Stable International, bij monde van algemeen directeur W. Veldhuizen, is verbolgen over de handelwijze van de provincie. ‘Wij hebben inmiddels met de provincie een afspraak gemaakt om over twee weken te praten over hun voornemen om ons een vergunning te weigeren. Wij vinden dat de provincie hiermee een foute beslissing heeft genomen die moet worden teruggedraaid. Wat ons betreft liggen de zaken nu zo: of wij krijgen alsnog toestemming om te gaan bouwen of we dienen een schadeclaim in wegens onbehoorlijk bestuur. Maandenlang liggen er bij de provincie twee plannen op één bureau, dan wordt er aan één plan toestemming verleend en twee weken later wordt het tweede plan afgekeurd met als enige argument dat het eerste al wordt gerealiseerd. Dat is voor ons niet acceptabel. De provincie heeft nota bene een sterkte/zwakte analyse van beide plannen gemaakt waaruit het onze als beste naar voren kwam. Ik denk dan ook dat de provincie politieke toezeggingen heeft gedaan.’ Begin deze maand werd bekend dat ING Dutch Retail Fund enkele tientallen miljoenen euro’s investeert in outlet center De Stok in Roosendaal, dat wordt ontwikkeld door McMahon Development Group (MDG). Met de ontwikkeling van het merkendorp is een investering gemoeid van 70 tot 80 miljoen euro. Door de investering wordt ING mede-eigenaar van het outlet center, waarvan de bouw op 23 september is begonnen. Desondanks geeft Stable International, dat eerder Batavia Stad in Lelystad heeft ontwikkeld, de strijd nog lang niet op. Veldhuizen: ‘Wij zijn in staat om ons project gefinancierd te krijgen, hebben in tegenstelling tot MDG ervaring in het ontwikkelen van een outlet center en beschikken over een beter plan waarmee wij de huurders naar ons toe zullen halen.’     

Reageer op dit artikel