nieuws

snel duidelijkheid over chinees megacentrum

regios

Het plan voor de ontwikkeling van een 68.

00 m2 groot Chinees handelscentrum op het Rotterdamse schiereiland Katendrecht is in een beslissende fase beland. De aankoop van de gronden door de gemeente Rotterdam is zo goed als rond. De sloop van verpauperde bedrijfsgebouwen en woonblokken op het oude haventerrein Rijnhaven is in volle gang. Bovendien heeft ook de PvdA, de grootste partij in Rotterdam, zich aan de plannen gecommitteerd. De PvdA ziet de ontwikkeling van een groot Chinatown zelfs als het belangrijkste economische speerpunt voor het nieuw te vormen college, zo meldde PvdA-fractievoorzitter Van Heemst gisteren in de Volkskrant.Al in 2004 sloot het ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) met Volker Wessels Vastgoed een intentieovereenkomst over de bouw van het Chinese handelscentrum. Aan de Rijnhaven op Katendrecht moeten Chinese bedrijven, horeca, culturele voorzieningen en 280 voor Chinezen bedoelde woningen verrijzen. Ontwikkelaar Pieter Hemmen van Volker Wessels vertelt dat het plangebied anno 2006 geen 68.000 m2 maar nu ongeveer 100.000 m2 meet. ‘Voor Nederlandse begrippen is dat misschien groot, maar de Chinesen draaien daar hun hand niet voor om.’ De projectleider heeft goede hoop dat er snel spijkers met koppen kunnen worden geslagen. ‘De Rotterdamse gemeenteraad heeft inmiddels ingestemd met de grondaankoop. Omdat er wat schoonheidsfoutjes in zaten, moet het plan binnenkort nog een keer door de gemeenteraad. Maar dat zal een hamerstuk zijn. De gesprekken met grote Chinese bedrijven en Chinese overheidsfunctionarissen zijn ook bemoedigend. Of de financiering snel rond is, kan en mag ik niet zeggen. Het is nu eenmaal een Chineze regel dat je daar pas iets over zegt, als de zaak is beklonken. Maar mocht er snel een definitief akkoord zijn, dan zullen we de eerste 20 à 30.000 m2 ontwikkelen met regionale Chinezen. Dan bedoel ik niet alleen Nederlandse maar ook Duitse Chinezen, vooral uit Hamburg’, aldus de projectleider.Volker Wessels, het OBR en de Rotterdamse Kamer van Koophandel hebben in elk geval de steun van de PvdA. Die kondigde gisteren aan naast de ontwikkeling van het Chinees handelscentrum ook de huidige Chinese wijk te willen uitbouwen en een grootschalig uitwisselingsprogramma van Chinese en Nederlandse talenten op te willen starten. PvdA-fractievoorzitter Van Heemst wil daarmee Rotterdam tot Europees bruggenhoofd van Chinese multinationals maken, zo deelde hij de Volkskrant mee.

Reageer op dit artikel