nieuws

Servatius verslikt zich in Campus Randwijck

regios

De bouw van een universiteitscampus in de Maastrichtse woonwijk Randwijck pakt aanzienlijk duurder uit dan aanvankelijk was vergroot.

Het eerder ontwerp van de beroemde Spaanse architect Santiago Calatrava is opnieuw aangepast en het project gaat nu minimaal 120 miljoen euro kosten, 15 miljoen euro meer dan eerder was begroot. Als gevolg van de noodzakelijke aanpassingen komen er minder studentenkamers, maar meer studio’s en wordt er ook meer commercieel vastgoed in het project opgenomen.

Dat betekent dat ontwikkelaar Servatius wederom op een confrontatie met minister Dekker van VROM afstevent. Dekker liet de woningcorporatie vorig jaar al weten dat de bouw van kantoren en ander commercieel onroerend goed geen kerntaak voor een corporatie mag zijn. Er dreigt de mogelijkheid dat Dekker een streep door het hel project haalt.

Het oorspronkelijke plan bestond uit 24.000 m2 woonruimte (nu 28.000 m2). Maar de beoogde sporthal en de gemeenschappelijke ruimten worden kleiner en daarvoor komt er 9000 m2 kantoorruimte. De woonruimte bestaat in de nieuwste plannen uit 120 studentenkamers, waarvan 96 voor buitenlandse masterstudenten (guesthouses). Verder 384 studio’s en 48 appartementen. Met name de studio’s en appartementen, alsook de kantoorruimte moeten de extra investering van 15 miljoen euro terugverdienen.

In een interview met Dagblad de Limburger geeft Servatius-directeur Leks Verzijlbergh toe, dat er met architect Calatrava een stevig gevecht is geleverd over de aanpassingen in het oorspronkelijke project. Calatrava had plannen gemaakt die voor het hele project op een investering van 150 miljoen uitkwamen. Dat was voor Servatius onbespreekbaar. Ook de gemeente Maastricht en de voorzitter van de Raad van Bestuur van de Universiteit van Maastricht, Jo Ritzen, hadden geen zin in nog meer investeringen. Beide partijen wilden zelfs de stekker uit het project trekken. Zowel de gemeente als de universiteit waren van mening dat het beter was studenten verspreid over de stad te laten in wonen in plaats van hen op een campus onder te brengen.

De mogelijkheid dat het project, dat al uit 2001 stamt, alsnog wordt stopgezet, is niet helemaal ondenkbaar. Dekker kan de woningstichting een dwangsom opleggen, zoals eerder gebeurde bij de plannen van Servatius om in Luik te gaan bouwen. Uiteindelijk werd dit probleem via de rechter in het voordeel van Servatius beslecht. Verzijlbergh: ‘Als Dekker ons weer dwarszit, stappen we opnieuw naar de rechter.’

Reageer op dit artikel