nieuws

rotterdam krijgt eerste halal-loods in europa

regios

De Rotterdamse haven krijgt het eerste distributiecentrum voor halal-voedsel in Europa.

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft in Jakarta een intentieverklaring ondertekend voor de bouw van deze terminal. De halal-producten zijn gebaseerd op de islamitische religieuze wetten. De doelgroep bestaat uit 30 miljoen moslims in het Europese achterland. Dat heeft een woordvoerder van het Havenbedrijf gisteren bevestigd.Het distributiecentrum is een samenwerkingsverband tussen het Nederlandse transportbedrijf Vat Logistics en de Indonesische en Maleisische vestigingen van het exportbedrijf Hecny Group.De nieuwe terminal zal uitsluitend worden gebruikt voor de opslag van halal-gekeurde importproducten afkomstig uit Indonesië en Maleisië. Het Rotterdamse Havenbedrijf heeft 3,5 hectare grond op de Maasvlakte toegezegd voor de bouw van de terminal die in 2007 klaar moet zijn. Gesprekken hierover zijn begin 2005 begonnen. Al in mei wordt met de speciale opslag en distributie van islamitische producten begonnen. Halal-controlebedrijven houden streng toezicht op het vervoer en de opslag.Volgens een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam wordt het mogelijk om op grote schaal halal-producten te verwerken. ‘We hebben tenslotte een achterland van zo’n 30 miljoen moslims.’ Volgens de zegsman vond de import van halal-producten eerder op kleinere schaal plaats. Landen als Turkije en Marokko kunnen de speciale loods ook gebruiken voor hun exportproducten. De ondertekening van de intentieverklaring was onderdeel van het bezoek van een delegatie van de Rotterdamse haven aan zusterstad Jakarta eerder deze week.

Reageer op dit artikel