nieuws

referendum over megaproject leeuwarden

regios

De bevolking van Leeuwarden mag dit jaar bepalen of een door het stadsbestuur voorgenomen megaproject in de Friese hoofdstad doorgaat of niet.

De stad wil het centrumplein Zaailand een metamorfose laten ondergaan. De gemeenteraad van Leeuwarden was in de nacht van maandag op dinsdag met een kleine meerderheid voor het project, maar tevens was een meerderheid voor een referendum. Tot de oplevering in 2010 wil een reeks van partijen, naast de gemeente Leeuwarden zijn dit de provincie Fryslân, Fries Museum, Achmea en ING Real Estate, in totaal 117 miljoen euro in het plein investeren. Het plein heet officieel Wilhelminaplein. Spil van het project is de nieuwbouw van het Fries Museum. De plannen met het plein kwamen in een stroomversnelling door een legaat van de in 2001 overleden Friese architect A. Bonnema. De architect, bekend van onder meer het hoofdkantoor van verzekeraar Nationale Nederlanden in Rotterdam, heeft 18 miljoen euro nagelaten voor de bouw van een nieuw Fries Museum. Voorwaarden zijn wel dat het museum op of aan het Zaailand wordt gebouwd en dat architect Hubert Jan Henket tekent voor het ontwerp. Henket was al verantwoordelijk voor het aangezicht van de musea Boijmans van Beuningen in Rotterdam en het Teylers Museum in Haarlem. Aan die voorwaarden wordt volgens de gemeente Leeuwarden voldaan. De nieuwbouw van het museum gaat tussen de 25 en 40 miljoen euro kosten. Het overige geld wordt in de bouw van winkels, appartementen en verbouw van de bestaande parkeergarage gestoken. Naast het legaat van Bonnema, wordt voor de realisering van alle plannen geput uit regionale en landelijke subsidiepotten (19 miljoen euro) en bijdragen van gemeente en provincie (29,5 miljoen euro) en marktpartijen (51,5 miljoen euro). Op 15 maart moeten ook de Provinciale Staten van Friesland nog over het plan beslissen. Leeuwarden verwacht voor 2007 met de uitvoering van project Nieuw Zaailand te kunnen beginnen.

Reageer op dit artikel