nieuws

redema revitaliseert raadhuisplein drachten

regios

De gemeente Smallingerland en Redema Groep uit IJsselstein zijn het eens geworden over de herontwikkeling van een belangrijk deel van de binnenstad van Drachten.

Afgelopen donderdag 9 maart hebben zij een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de sloop en herbouw van het winkelcentrum, de bouw van een parkeergarage en de toevoeging van een ruim aantal woningen op en rond het Raadhuisplein. De herstructurering moet leiden tot een aantrekkelijk woon- en winkelgebied, dat de structuur van het kernwinkelapparaat van Drachten versterkt en de leefbaarheid van de stad verbetert.Redema wil het winkelcentrum uitbreiden van 12.000 m2 tot bijna 20.000 m2 b.v.o.. Naast een gevarieerd winkelbestand komen er horecavoorzieningen en 165 nieuwe appartementen, een mix van huur- en koopwoningen in diverse prijssegmenten. Het grootste deel van het programma bestaat uit volledige nieuwbouw, waarmee er twee met elkaar verbonden winkelpleinen ontstaan aan het Raadhuisplein en aan de Drift. Het ontwerp voorziet verder in de uitbreiding van winkelpanden onder de bestaande woningen, waardoor ook daar aantrekkelijke pleinwanden worden gecreëerd. Het winkelend publiek kan straks zowel voor de dagelijkse boodschappen als voor funshopping op het Raadhuisplein terecht. Het nieuwe winkelcentrum wil, onder andere met een grote vestiging van Media Markt (3.900 m2) en van Albert Heijn (2.750 m2), tot ver buiten Drachten publiek trekken. Op dit moment lopen de onderhandelingen met de zittende huurders. Daarnaast zijn er gesprekken met nieuwe huurders. Gezien de grote differentiatie in winkelruimte, acht de ontwikkelaar het nog te vroeg om een gemiddelde huurrichtprijs te geven. Onder het Raadhuisplein komt een parkeergarage voor ongeveer 700 auto’s. Daarnaast is er ruimte voor ongeveer 220 parkeerplaatsen op maaiveldniveau aan weerszijden van het complex. Bovendien blijft de huidige, naastgelegen parkeergarage Knobelsdorffplein voorlopig gehandhaafd.De revitalisering van het Raadhuisplein door Redema past in de gemeentelijke centrumvisie. De planning van het grootschalige project kent een aantal fases; de eerste oplevering is gepland medio 2008. De gemeente Smallingerland verkrijgt de eigendom van de ondergrondse parkeergarage en doet daarmee een investering van 22,4 miljoen euro. De totale investering in het gebied bedraagt bijna 90 miljoen euro. De Redema Groep is momenteel in overleg met een serieuze gegadigde over verkoop van het project.

Reageer op dit artikel