nieuws

Rechter zet provincie mogelijk buitenspel

regios

De rechtbank in Den Bosch overweegt de provincie voortaan niet meer te betrekken in beroepszaken tegen gemeentelijke bouwvergunningen die met haar toestemming zijn verleend, zo meldt het Brabants Dagblad.

Bezwaarmakers kunnen de provincie dan niet meer aanspreken op een zogeheten verklaring van geen bezwaar volgens artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Het gaat hierbij jaarlijks om ettelijke honderden bouwprojecten die in strijd zijn met een bestemmingsplan of een streekplan maar met een vrijstelling van de provincie toch worden vergund. Bestuursrechter L. Michon gaf eind vorige week tijdens een beroepszaak van milieuvereniging Het Groene Hart tegen een bomenloods bij Boskant aan, dat de provincie geen belang meer zou hebben bij een dergelijke kwestie. De provincie was ditmaal nog wel opgeroepen door de rechtbank, maar niet verschenen. De kritiek van Het Groene Hart op haar rol bleef daardoor in het luchtledige hangen. Navraag leert dat Michon hierbij doelde op een uitspraak van de Raad van State van een week eerder. De provincie werd daarin aan de kant geschoven als bezwaarmaker tegen een door de rechtbank Den Bosch vernietigde bouwvergunning die de gemeente Cuijk met haar toestemming had verleend. Volgens ’s lands hoogste bestuursrechter wierp de provincie zichzelf hierbij ten onrechte als belanghebbende op. ‘De rechters gaan de consequentie van deze uitspraak samen nog bespreken’, aldus een woordvoerster van de rechtbank in Den Bosch.

Reageer op dit artikel