nieuws

rechter vernietigt bouwplan locatie houtrust

regios

De Raad van State heeft de bouwplannen voor het terrein van de voormalige Houtrusthallen naar de prullenmand verwezen.

Op de locatie van de gesloopte hallen moeten een sporthal van 2.800 m2, een vmbo-school van 5.000 m2, een fitnessruimte en woontorens van 30 meter hoog met daarin 120 woningen verrijzen. Volgens het hoogste rechtscollege hebben de provincie Zuid-Holland en de gemeente Den Haag geen deugdelijk onderzoek gedaan naar de eventuele gevolgen van de bouw voor het nabijgelegen beschermde natuurgebied de Bosjes van Poot. Volgens de Raad van State komt het bouwplan niet overeen met het bestemmingsplan. Volgens het bouwplan krijgen de bewoners op eigen terrein een parkeerplaats. Maar parkeren op eigen terrein mag niet volgens het bestemmingsplan. Ook is niet genoeg onderzoek gedaan naar de effecten van de bouw op de luchtkwaliteit. De uitspraak van de Raad van State kan een vertraging opleveren van vele maanden tot meer dan een jaar. De bouw was eind vorig jaar al geschorst, in afwachting van de definitieve uitspraak van deze week. Den Haag en Zuid-Holland moeten om de tafel om de nodige onderzoeken opnieuw te laten verrichten en besluiten opnieuw te nemen. Daarna hebben omwonenden weer de mogelijkheid bezwaar aan te tekenen en naar de rechter te stappen. De procedure werd al in 2004 aangespannen door bewoners van de villawijk Vogelwijk. De Houtrusthallen, evenementenhallen waar concerten, beurzen en sportevenementen werden gehouden, zijn in 2002 gesloopt wegens de slechte bouwkundige staat ervan.

Reageer op dit artikel