nieuws

pvda vraagt dekker opheldering over zuidas

regios

De Tweede Kamerfractie van de PvdA wil opheldering van minister Dekker van VROM over een interview dat zij vorige week gaf aan het dagblad Het Parool.

Dekker dreigde dat het Rijk de medefinanciering van de Zuidas in Amsterdam zou stopzetten, als geld zou worden uitgegeven aan sociale woningbouw in het gebied. Hoewel de grondprijs in het prestigieuze ontwikkelingsgebied behoort tot de hoogste van de stad, wil de gemeente dat er ook sociale huurwoningen worden gebouwd. Tegen Het Parool zei minister Dekker hierover: ‘Als het aan mij ligt, gaat bij de Zuidas geen cent naar sociale woningbouw.’ De Tweede Kamerleden Adri Duivesteijn, Staf Depla en Peter Meijer willen van de minister weten of dit inderdaad haar woorden zijn en waarom zij hierop zo pertinent tegen is, meldt de website van het blad Binnenlands Bestuur. De Kamerleden beschouwen het dreigement van de minister om de financiering stop te zetten als een aantasting van de gemeentelijke autonomie. Ook willen ze weten hoe de uitspraken zich verhouden tot het streven van het kabinet en de grote steden om de verschillende inkomensgroepen evenwichtig te spreiden om zo het ontstaan van achterstandswijken tegen te gaan. Ondertussen wil de gemeente Amsterdam dat de Tweede Kamer de huurplannen van VROM-minister Dekker aanpast. Volgens wethouder Stadig werken de plannen funest uit voor Amsterdam. ‘Hier dreigt echt segregatie’, aldus Stadig in Het Parool. ‘Uit berekeningen van onze ambtenaren blijkt dat de gevolgen ernstiger zijn, dan we dachten. Armen kunnen zich straks niet meer veroorloven om in het stadshart te wonen’.

Reageer op dit artikel