nieuws

Provincie Brabant wil last huizen-voor-stallen overdragen

regios

Het provinciebestuur van Noord-Brabant verwacht voor de zomer overeenstemming te bereiken met de ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte over de overname van 110 miljoen euro aan betalingsverplichtingen voor de sloop van stallen in het Brabantse buitengebied.

Ruimte voor Ruimte schiet subsidies voor sloop van lege stallen en andere bedrijfsgebouwen voor aan boeren. De subsidie wordt gefinancierd met de verkoop van bouwkavels. Boeren die een sloopsubsidie ontvangen, verkopen hun bouwrecht voor een landhuis aan de ontwikkelingsmaatschappij. Voor elke 1000 m2 gesloopte stal mag één landhuis worden gebouwd aan de rand van dorpskernen en in buurtschappen.De provincie Noord-Brabant stelt zich financieel garant voor deze zogeheten huizen-voor-stallen-regeling, sinds banken en vastgoedmaatschappijen zich vorig jaar terugtrokken. De ontwikkeling en verkoop van bouwkavels voor vrijstaande landhuizen in de eerste fase liep door langdurige procedures en tegenwerking van gemeenten een dusdanige vertraging op dat banken en vastgoedmaatschappijen voorlopig geen nieuwe verplichtingen willen aangaan.Ruimte voor Ruimte moet meer dan 900 bouwkavels uitgeven om de tot op heden verstrekte subsidie van 90 miljoen euro terug te verdienen. Inmiddels heeft de ontwikkelingsmaatschappij 101 bouwkavels verkocht. Ruimte voor Ruimte verwacht dit jaar nog 151 kavels op de markt te brengen.De provincie Noord-Brabant heeft inmiddels 53 miljoen euro verstrekt aan de boeren en krijgt binnenkort een rekening van nog eens 46 miljoen euro. Hier staan geen inkomsten tegenover, omdat de provincie zelf geen bouwkavels verkoopt.

Reageer op dit artikel