nieuws

Plannen voor groot natuurgebied bij Blauwe Stad

regios

Rond de toekomstige ‘Blauwe Stad aan het water’, nabij Winschoten in Oost-Groningen, komt een natuurterrein van 400 hectare met (water)verbindingen naar andere ecologische gebieden.

De projectorganisatie van de Blauwe Stad heeft hiervoor aan de raadsleden van de gemeenten Winschoten, Reiderland en Scheemda het masterplan Zuidoosthoek gepresenteerd. Centraal in dit plan staat de realisatie van een nieuwe vaarverbinding tussen het Winschoterdiep en het ‘Blauwe Stad-meer’ en de realisatie van een natuurgebied van 400 hectare. Het gepresenteerde plan biedt volgens de projectorganisatie nieuwe mogelijkheden voor toerisme en recreatie in het gebied. De nieuwe vaarverbinding loopt parallel aan de spoorweg Winschoten-Nieuweschans en gaat via het spoorviaduct onder de A7 om vervolgens westelijk af te buigen tussen het stoomgemaal en het restaurant In den Stallen door. Hier zal de vaarverbinding via het Oostereinde verbonden worden met de Zuidoosthoek. Onder de Oostwolderweg door vindt ten slotte de aansluiting op het Blauwe Stad-meer plaats. De bedoeling is – rekening houdend met een maximale proceduretijd – uiterlijk april 2007 met de realisatie van het plan te beginnen. Met een uitvoeringstijd van anderhalf jaar kan de vaarverbinding in september 2008 gerealiseerd zijn. Minister Sybilla Dekker van VROM gaf in januari het startsein voor het woningbouwproject de Blauwe Stad. Hier worden ruim 1400 woningen gerealiseerd rond een groot meer. Volgend jaar begint de verkoop van de eerste kavels en in 2006 de bouw van de eerste huizen. Projectontwikkelaars zijn Geveke Bouw, Ballast Nedam Bouwborg en Bam Wilma. Met de ontwikkeling is ongeveer 450 miljoen euro gemoeid.

Reageer op dit artikel