nieuws

Opmars creatieve sector in Amsterdam

regios

De afgelopen jaren is het aantal banen in de creatieve sector in de Amsterdamse regio explosief gestegen.

Alleen al in de stad Amsterdam is de werkgelegenheid tussen 1996 en 2002 gegroeid van 23.300 naar 32.500 arbeidsplaatsen. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO in opdracht van de gemeente Amsterdam en de Kamer van Koophandel. In Amsterdam is 7 procent van de werkgelegenheid toe te delen aan de creatieve sector. Daaronder vallen de kunstensector, de media- en entertainmentsector en de creatieve zakelijke dienstverlening zoals design, architectuur en reclamebureaus. De creatieve industrie is met dit aandeel vergelijkbaar met de horeca of de onderwijssector. Maar liefst een kwart van alle banen in de Nederlandse creatieve industrie is in de regio Amsterdam te vinden. De binnenstad, Oud Zuid en de gemeenten Hilversum en Aalsmeer herbergen de grootste concentraties.Volgens het onderzoek is de enorme opleving in de creatieve industrie geen hype die wegebt bij economische teruggang. Wel is de uitzonderlijke groei in de periode 1996-2002 voor een groot deel te danken aan de hoogconjunctuur van die tijd. Met de huidige stagnatie ligt het voor de hand dat er ook in de creatieve industrie sprake is van teruggang. Toch verwachten de onderzoekers dat de culturele ondernemers – vooral wanneer zij samenwerken met de ICT-sector en de nieuwe media – substantieel blijven bijdragen aan de groei van de Amsterdamse economie.    

Reageer op dit artikel