nieuws

OM Rotterdam wil lijst malafide vastgoedhandelaren openbaar maken

regios

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam onderzoekt de mogelijkheid om de zwarte lijst met malafide vastgoedhandelaren door te spelen aan banken, notarissen en makelaars, zo meldt de Volkskrant.

Het OM verwacht dat de Rotterdamse maatregel landelijk wordt overgenomen. De Erasmus Universiteit is om advies gevraagd over het voornemen. Verantwoordelijk officier van justitie Peter Blanken van het Alijda-team verwacht over een maand uitsluitsel van de universiteit.Het Alijda-onderzoeksteam, bestaande uit vertegenwoordigers van politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en de Rotterdamse dienst voor sociale zaken, heeft zo’n twintig malafide handelaren in onroerend goed op een zwarte lijst geplaatst. Het Alijda-team wil de eigenaren van probleempanden zoveel mogelijk dwarszitten. Tegen tien van de twintig vermelde vastgoedhandelaren loopt inmiddels een onderzoek voor betrokkenheid bij belastingontduiking, drugshandel, hennepteelt, huisvesting van illegalen en hypotheekfraude. Justitie hoopt met de inzage in de zwarte lijst te bereiken dat banken, notarissen en makelaars in Rotterdam geen zaken meer doen met malafide vastgoedbezitters.     

Reageer op dit artikel