nieuws

noord-zuidlijn bereikt hoogste punt

regios

De Noord-Zuidlijn, de nieuwe ondergrondse metrolijn in Amsterdam, heeft dinsdag zijn hoogste punt bereikt.

Een bouwwerk voor het Centraal Station in Amsterdam haalde, inclusief de opbouw, een hoogte van 29 meter. Het opmerkelijke moment, waarbij overigens geen champagne aan te pas kwam, duurde maar kort. Bouwvakkers zijn direct na het bereiken van het hoogste punt begonnen met het laten zakken van de betonnen bak. Dit gebeurt door zand onder het caisson weg te spoelen. Na enkele weken moet de betonnen bak van 12,5 meter breed en 26 meter lang naar 20 meter diepte zijn afgedaald. Het gevaarte, waarin 330.000 kilo wapeningsstaal is verwerkt, is een tunneldeel voor de metrolijn die Amsterdam-Noord volgens planning in 2012 met de Zuidas verbindt. De betonnen bak heeft zijn hoogte vooral te danken aan een metershoge koker die er bovenop is gezet. Deze koker is de toegangssluis voor de bouwvakkers die het zand onder het caisson gaan wegspoelen. Ook kunnen stadsarcheologen via deze koker in en onder de betonnen bak komen om te onderzoeken of er nog bijzondere spullen in de Amsterdamse bodem liggen.

Reageer op dit artikel