nieuws

noord-holland optimistisch over woningproductie

regios

De Noord-Hollandse gedeputeerden Ton Hooijmaijers en Albert Moens, verantwoordelijk voor de woningproductie, hebben gemengde gevoelens bij de cijfers van het CBS over de Noord-Hollandse woningbouwproductie in 2005.

Gisteren gaf Hooijmaijers tijdens zijn toespraak op de Mipim in Cannes aan dat Noord-Holland het weliswaar beter doet dan de rest van Nederland, maar dat dit nog niet voldoende is. Ook niet als rekening wordt gehouden met een afname van de bevolkingsgroei.Uit de CBS-cijfers blijkt dat de provincie Noord-Holland in 2005 de grootste toename kende van het aantal gereedgekomen woningen in vergelijking met de andere provincies. Het gaat om 10.749 woningen, een stijging van 21 procent in vergelijking met 2004 (8.896 woningen). Ook het aantal afgegeven bouwvergunningen is gestegen: van ongeveer 12.000 in 2004 naar meer dan 14.000 in 2005. Daar staat tegenover dat in 2005 ook 6.400 gesloopte woningen zijn geteld. Hooijmaijers: ‘We zijn er nog lang niet. Noord-Holland heeft een woningtekort, om dat op te lossen zijn 13.000 nieuwe woningen per jaar nodig. Dat betekent dat de productie nog een stuk verder omhoog moet, ook om de gesloopte woningen te compenseren. Maar de cijfers geven wel reden tot optimisme: op de grond van gesloopte woningen zullen veel nieuwe woningen verrijzen.’

Reageer op dit artikel