nieuws

nieuwe bestemming voor textielhallen nijverdal

regios

De monumentale textielhallen van Ten Cate in het Twentse Nijverdal krijgen een nieuwe functie.

Dat staat in het masterplan van provincie Overijssel en gemeente Hellendoorn. In het omvangrijke complex middenin het dorp moet de komende jaren werken en wonen gecombineerd worden, aldus een woordvoerder van de provincie. Het complex, gebouwd tussen 1852 en 1927, wordt grondig gerenoveerd. Het plan is gisteren gepresenteerd aan de vaste Tweede Kamercommissies van Economische Zaken en VROM. ‘Momenteel wordt gestudeerd op de mogelijkheden van vestiging van bedrijven en ateliers in de enorme hallen’, zei een woordvoerder van Overijssel. Daarnaast worden omstreeks driehonderd woningen gebouwd na sloop van een nieuwer deel van de fabriek. Begin 2007 moet bekend zijn of de plannen financieel haalbaar zijn.Koninklijke Ten Cate wil de rijksmonumenten verruilen voor nieuwbouw buiten het dorp. De fabrikant van kunstgrasvezels Ten Cate bouwt de komende jaren aan een nieuw onderkomen in Nijverdal-Noord. De bouwkosten van het zogeheten High Tech Materials Park bedragen 137 miljoen euro. Ten Cate steekt minimaal 77 miljoen euro in het project. De overheid helpt ook mee met de financiering.

Reageer op dit artikel