nieuws

Nieuw kantoor Facilicom gericht op facilitaire besparing

regios

Aan de Karel Doormanstraat in bedrijvenpark Vijfsluizen in Schiedam is medio maart de bouw begonnen van het nieuwe hoofdkantoor van de Facilicom Services Group.

Bijzonder bij de ontwikkeling en realisatie van het kantoor is dat de eigen Facilicom-bedrijven hierbij nadrukkelijk zijn betrokken. Dochter Breijer is verantwoordelijk voor de bouw en plaatst de elektrische installaties, Van der Velde Installatietechniek levert de klimaatinstallatie terwijl de facilitaire bedrijven van Facilicom zijn ingeschakeld om tot een optimale inrichting en afwerking van het gebouw te komen.In de woorden van Paul Janssen, directeur marketing en tevens projectleider nieuwbouw: ‘Het nieuwe pand wordt door de innovatieve toepassingen hét visitekaartje voor ons kunnen als facilitair manager.’ In december 2005 wordt het nieuwe hoofdkantoor, met een oppervlakte van ongeveer 11.500 m2, opgeleverd. Met de realisatie van het pand is een investering gemoeid van ongeveer 22 miljoen euro. Voor het gebouw zoekt Facilicom geen belegger. Janssen: ‘Ons vastgoed brengen wij onder in Facilicom Bedrijfsgebouwen.’Facilicom (ongeveer 18.500 medewerkers verdeeld over achttien bedrijven, omzet in 2003 ongeveer 520 miljoen euro) rekent op toekomstige kostenbesparingen in de exploitatie waarvan facilitaire managers van derden onder de indruk zullen raken. Janssen: ‘Niet alles wat wij in dit gebouw gaan toepassen is nieuw, wel de samenhang. Via onze bedrijven hebben wij verstand van bouwen en van het toepassen van techniek in gebouwen. In dit pand proberen we het beste van deze werelden optimaal te integreren.’Enkele toepassingen in het nieuwe gebouw zijn: voor het verwarmen en koelen van de vijftien verdiepingen wordt gebruik gemaakt van warmte en koude opslag op ongeveer 80 meter diepte; in de kantine zal straks iedereen met een chipkaart afrekenen; om schoonmaakkosten te drukken zullen in het gebouw zo weinig mogelijk horizontale vlakken zoals vensterbanken en vooruitstekende kasten voorkomen, terwijl in de afwerking van het gebouw onderhoudsarme producten worden toegepast. Volgens berekening van Facilicom bespaart één uur schoonmaken per dag jaarlijks 5000 euro op de exploitatiekosten van een gebouw.

Reageer op dit artikel