nieuws

meer overnachtingen in noord-holland

regios

Het verblijfstoerisme in Noord-Holland (exclusief Amsterdam) is in het eerste kwartaal van 2006 in vergelijking met dezelfde periode in 2005 met maar liefst 11 procent gestegen naar ruim 1,1 miljoen overnachtingen.

De verwachting is dat de cijfers over de eerste vier maanden een nog sterkere groei laten zien, omdat Pasen dit jaar in april viel. Het aantal overnachtingen in de rest van Nederland (exclusief Amsterdam) is in het eerste kwartaal gelijk gebleven. De stijging van het toerisme in het eerste kwartaal heeft een gunstig economisch effect. Zo leidt de absolute stijging van het aantal overnachtingen van ongeveer 110.000 tot een bedrag aan extra bestedingen van zo’n 6 miljoen euro. Hierbij is uitgegaan van een gemiddelde besteding van 53 euro per dag door een verblijfsbezoeker in Noord-Holland.Via promotie en kwaliteitsverbetering van de recreatieve voorzieningen streeft de provincie Noord-Holland naar een toename van de bestedingen en werkgelegenheid met 2,5 procent per jaar. In Noord-Holland verdienen zo’n 90.000 mensen hun brood in het toerisme. Een sector met een omzet van 8,9 miljard euro per jaar. Onze eigen landgenoten vormen nog steeds de belangrijkste markt voor het toerisme in Noord-Holland. Het aantal overnachtingen door Nederlanders is in de eerste drie maanden van dit jaar gestegen met 21 procent naar ruim 700.000 overnachtingen. Een belangrijke oorzaak hiervoor is de viering van het 400ste geboortejaar van Rembrandt in onder meer Amsterdam. Dit leidt ook tot extra bezoekers in de regio.

Reageer op dit artikel