nieuws

mediabedrijven in voormalige leidse textielfabriek

regios

De voormalige textielfabriek van Clos & Leembruggen op het terrein van Nuon in Leiden moet deels geschikt worden gemaakt als bedrijfsverzamelgebouw voor mediabedrijven.

In het betreffende gebouw B, nu gebouw Nieuwe Energie genoemd, wordt volgend jaar ook de verslaafden en daklozenopvang ondergebracht. Bedenker van het mediaconcept is Jeroen Maters van Maters & Hermsen Journalistiek. Hij wil in het gebouw van ongeveer 6.000 m2 vloeroppervlakte een bedrijvencluster vormen waarin alle beroepsbeoefenaars op het gebied van media en communicatie samenwerken. Eigenaar Portaal en de gemeente Leiden hebben ingestemd met het plan voor het gebouw Nieuwe Energie. Portaal gaat nu een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren.In de visie van Maters komt er een redactielokaal van 300 m2, waar kleine journalistieke en pr-bureautjes tot acht bureaus kunnen huren en er komen kantoorunits van maximaal 800 m2 voor bedrijven tot zestig medewerkers. Er is ruimte voor een audiovisuele studio waar fotografen, documentaire- en televisiemakers dure apparatuur kunnen delen. Verder komt er een crèche, een grand café, een bibliotheek met internationale vakliteratuur en ontspanningsruimten, zoals een indoor golfbaan. Verder wil Maters een ‘Jamie Oliver’-restaurant in het pand waar kansarme jongeren leren koken en waar daklozen bedienen. Maters: ‘Het wordt méér dan een bedrijfsverzamelgebouw, veel breder van opzet, met ruimten die voor verschillende functies geschikt zijn. In het restaurant kun je bijvoorbeeld na dinertijd dansavonden organiseren. Wij willen dit beter doen dan bijvoorbeeld de Van Nelle Fabriek en de Schiecentrale in Rotterdam en Het Hoofdkwartier in Arnhem. We streven ernaar dat het gebouw zo’n beetje 24 uur per dag exploitabel is.’ Eind 2007 moet het klaar zijn. Volgens Maters hebben al ruim twintig ondernemingen interesse getoond voor werkruimte in Nieuwe Energie. Maters gelooft zelfs dat één bedrijfsverzamelgebouw niet genoeg is. Grotere communicatiebedrijven, waaronder dat van hemzelf, kunnen vanaf 2010 terecht in de Meelfabriek, eigendom van de Stichting Leidse Studentenhuisvesting (SDS) en VOF Meelhatten. De herontwikkeling van het rijksmonument De Meelfabriek aan de Zijlsingel is in voorbereiding. De plannen betreffen 16.000 m2 woonruimte, waaronder lofts, en andere voorzieningen als kunst- en expositieruimten (8000 m2) een fitness- en gezondheidscentrum, een Harbourcafé & Restarurant, een vijfsterrenhotel, een parkeergarage en een Sky Bar & Restaurant op het dak. De Zwitserse architect Peter Zumthor maakte een masterplan voor dit project onder leiding van rijksbouwmeester Jo Coenen. De bouw moet in 2008 beginnen en de oplevering is gepland in 2010.

Reageer op dit artikel