nieuws

Makelaars positief over Amsterdamse kantorenmarkt

regios

Het aanbod van kantoorruimte in Groot Amsterdam blijft voor het zesde kwartaal rond de 1,3 en 1,4 miljoen m2 zweven.

Toch is makelaar Boer Hartog Hooft positief gestemd: het makelaarskantoor verwacht vanaf het vierde kwartaal een langzaam dalend aanbodcijfer te kunnen registreren. De positieve stemming is met name gebaseerd op de actuele oriëntatie van enkele internationale holdingkantoren naar huisvestingsmogelijkheden binnen Amsterdam. Vanwege beloftes die zijn gedaan aan deze ondernemingen wilde Boer Hartog Hooft in dit verband geen namen noemen. De positieve stemming onder makelaars stoelt ook op de mogelijke transformatie van leegstaande oudere kantoorgebouwen tot studentenwoningen of luxe seniorenappartementen. Voor de langere termijn ziet Boer Hartog Hooft een gunstige invloed van de overheid die voornemens is de vennootschapsbelasting te verlagen, om zo de Nederlandse concurrentiepositie te verbeteren.De opname in het derde kwartaal, 67.000 m2, laat een stijging zien van 20 procent vergeleken met het vorige kwartaal. Dit is vooral te danken aan de opnamen van Boekel de Nerée en Houthoff Buruma. Deze opnamen werden al een jaar geleden gepubliceerd, maar zijn nu pas met de naderende ingebruikname in de cijfers verwerkt. De opname van Houthoff Buruma, 10.000 m2 in de ontwikkeling Mahler 4, is ook de omvangrijkste van dit kwartaal. De hoogste huurprijs, 261 euro per vierkante meter, werd gerealiseerd op de Keizersgracht 253, waar reclamebureau Springer & Jacobs een ruimte huurde. SAC-Amstelstad huurde tegen de laagste prijs in het gebouw Weesperpoort aan de Wibautstraat, 119 euro per vierkante meter. Door de oplevering van Millennium Tower door Imca is de voorraad kantoorruimte dit kwartaal gestegen naar ongeveer 6,8 miljoen m2. De extra 42.000 m2 zijn wel al verhuurd aan Reed Elsevier. Deze partij concentreert haar activiteiten waardoor er elders ruimten vrijkomen, bijvoorbeeld 10.000 m2 aan de Sara Burgerhartstraat.     

Reageer op dit artikel