nieuws

Loosdrecht krijgt nieuw dorpscentrum

regios

Projectontwikkelaar Situs verwacht aan het eind van dit jaar te kunnen beginnen met de realisering van de plannen voor het dorpscentrum in Oud-Loosdrecht.

Het project bestaat uit twee delen: de aanleg van een eiland, ’t Porceleyn genoemd, met daarop achttien woningen en de aanleg van een pier, die de naam Swing krijgt. De woningen op ’t Porceleyn zijn onderverdeeld in vier villa’s met een verkoopprijs van ‘twee miljoen plus’ en veertien appartementen in de prijsklasse ‘een miljoen plus’. Volgens projectontwikkelaar Hans Middelkoop van Situs is het meest spectaculaire element van het plan de pier met daarop ongeveer 1000 m2 horecaruimte. De pier gaat fungeren als gemeentelijke haven. Aan de pier komt, onder een plein, de ‘ondergrondse’ parkeergarage. Middelkoop spreekt van ‘een kunststukje, een architectonisch hoogstandje’. In wat nu nog water is, komt straks een eenlaagse parkeergarage met plaats voor 85 auto’s. De pier steekt over een lengte van 200 meter ‘golvend’ de plas in. Het water dat door de nieuwe bebouwing verdwijnt, moet elders terugkomen, zo dicteert de gesloten grondbalans. Middelkoop: ‘De plas mag namelijk niet kleiner worden in oppervlak.’ Het water dat als gevolg van de aanleg van de pier en het eiland verdwijnt, komt terug aan de twee havens die aan de dijk worden gegraven. Het eiland wordt via een bruggetje verbonden met de dijk.Uitvoering van de plannen moet het hart van het oude Loosdrecht aantrekkelijker maken voor toeristen en recreanten èn de plas meer zichtbaar maken vanaf de dijk.     

Reageer op dit artikel