nieuws

lijst met malafide huiseigenaren uitgebreid

regios

De gemeente Rotterdam heeft in samenwerking met politie, justitie en de belastingdienst een lijst aangelegd met 450 malafide verhuurders en huiseigenaren.

De lijst bevat tevens een top-26 van meest verdachte gevallen. Dat meldde het persbureau ANP gistermiddag.Met het opstellen van de lijst is anderhalf jaar geleden begonnen, toen er honderd namen op stonden. Rotterdam pakt huisjesmelkers en andere malafide verhuurders en eigenaren aan volgens het zogenoemde Alijda-project. Alijda begon in 1998 als middel tegen drugsrunners. Begin deze eeuw veranderde het project in een aanpak van malafide huiseigenaren. Vorig jaar zijn het Openbaar Ministerie, FIOD, ECD, de makelaardij en het notariaat bij het project betrokken.Uit gisteren gepubliceerde cijfers blijkt dat Alijda vruchten afwerpt. Zo kon de belastingdienst bij dertien malafide eigenaren een bedrag van 1,5 miljoen euro aan niet-betaalde belasting alsnog incasseren. Bij handlangers heeft de belastingdienst nog eens 2 miljoen aan aanslagen uitstaan. Tegen drie malafide eigenaren en een tiental handlangers loopt momenteel een strafrechtelijk onderzoek.Tegen twee verdachte Rotterdamse notarissen lopen bovendien onderzoeken van de Koninklijke Notariële Broederschap. Alijda houdt een lijst bij met meer dan zeventig verdachte of malafide transacties rond woonpanden. Het Programmabureau Veilig van de gemeente Rotterdam verwacht dat naar aanleiding van deze lijst meer aanklachten tegen notarissen en makelaars/taxateurs zullen volgen.Als voorbeeld wordt de handelswijze van een eigenaar van ongeveer twintig woningen aangehaald. Deze man, die al jaren in woningen handelde, stond bekend als overlastgevend. Hij bedreigde zijn huurders en weigerde zijn panden op te knappen. De belastingdienst kende hem niet, de man had nog nooit een cent belasting betaald. Met vijf jaar terugwerkende kracht zijn hem aanslagen opgelegd voor vele tienduizenden euro’s. Die zijn inmiddels grotendeels geïnd.

Reageer op dit artikel