nieuws

Leegstand Utrechtse kantorenmarkt fors omhoog

regios

De leegstand op de Utrechtse kantoormarkt is vorig jaar opgelopen naar 8,9 procent, een verdubbeling vergeleken met een jaar eerder.

De helft van het leegstaand aanbod eind 2003 wordt al minimaal een jaar te huur aangeboden. Een deel van de leegstand bevindt zich in nieuwbouw kantoorruimte. Dat blijkt uit de Vastgoedmonitor Utrecht 2004. De leegstand bevindt zich overigens nog onder het landelijke gemiddelde. Eind 2003 werd 225.000 kantoorruimte aangeboden. Dit is 3,8 keer het opnamevolume, ruim hoger dan een verhouding van anderhalf in een evenwichtige marktsituatie. In 2003 is 95.200 m2 nieuwe kantoorruimte en kantoorachtige bedrijfsruimte opgeleverd. Deze nieuwbouw bevindt zich geheel in Papendorp. Medio 2004 is het aanbod verder gestegen naar 300.000 m2. De opname is in 2003 constant gebleven op 60.000 m2. De verwachting is dat de opname in 2004 iets hoger uitkomt dan in 2003. De huurprijzen voor eersteklas kantoorruimte zijn in 2003 gedaald van 190 euro naar 180 euro, een daling van 5,3 procent. Hierin is echter geen rekening gehouden met incentives zoals huurvrije perioden, die een wezenlijk onderdeel zijn geworden van de markt. Naar verwachting dalen in 2004 de huurprijzen verder in Kanaleneiland, Lageweide en Overvecht.Hoewel er landelijk sprake is in het winkelvastgoed van een verdringings- en vervangingsmarkt, kent Utrecht een groeimarkt door de ontwikkeling van de Vinexlocatie Leidsche Rijn en het Stationsgebied. ‘Hierdoor kan Utrecht zich nog beter nationaal en regionaal profileren’, schrijven de wethouders J.H.C. van Zanen (Economische Zaken) en L.J. Verhulst (Grondzaken) in hun voorwoord. De tophuren in het historische winkelhart zijn vorig jaar zelfs nog iets gestegen. De Utrechtse markt voor bedrijfsruimte heeft zich het afgelopen jaar licht hersteld. De aanbod-opnameverhouding ging in 2003 van 3,4 naar 2,6. De voornaamste reden voor het herstel is dat de opname een relatief grotere toename liet zien dan het aanbod. Beide liggen nu op een voor Utrecht historisch hoog niveau.    

Reageer op dit artikel