nieuws

Leegstand kantoren in Nijmegen naar 14,6 procent

regios

De Arnhemse leegstand steeg vorig jaar minder dan in het jaar 2002.

In Nijmegen is de kantorenmarkt wel verder verslechterd. De huurprijzen van kantoren zijn redelijk stabiel en een daling wordt niet verwacht. En ondanks de matige economie doet de winkelmarkt het goed. Dit is een greep uit de conclusies van de KAN-Vastgoedrapportage 2004, die woensdag 26 mei aanstaande wordt gepresenteerd. De KAN-Vastgoedrapportage is samengesteld door het Knooppunt Arnhem-Nijmegen, de gemeenten Arnhem en Nijmegen, het Kadaster Directie Gelderland, Strijbosch-Thunnissen Makelaars en Engelsing Makelaars. Het aanbod van kantoorruimte in de KAN-regio steeg met 41 procent tot circa 114.000 m2 en de opname nam met 26 procent af tot ongeveer 41.640 m2. In Arnhem nam het aanbod toe met 25 procent, vooral door de grootschalige nieuwbouw op Arnhem Centraal. De opname daalde met 31 procent tot ongeveer 28.830 m2, een minder sterke daling dan in 2002. De Arnhemse leegstand nam minder sterk toe dan in 2002, tot 9,8 procent. In Nijmegen nam het aanbod sterk toe met 76 procent tot circa 73.385 m2, terwijl de opname met 15 procent tot ongeveer 12.810 m2 minder sterk afnam dan in Nederland als geheel. De Nijmeegse leegstand nam toe tot het hoge niveau van 14,6 procent. Doordat incentives als huurvrije perioden en een hoger opleveringsniveau worden weggegeven, zijn de huurprijzen redelijk stabiel gebleven. Vanwege de verbeterde economische vooruitzichten lijkt een daling van de huurprijzen niet waarschijnlijk. Het aanbod van winkelruimte steeg met slechts 2 procent en de opname steeg met bijna 9 procent. Op A1-locaties is nauwelijks leegstand, het meeste aanbod bevindt zich op B- en C-locaties. In 2003 daalde de opname van bedrijfsruimte in het KAN-gebied met 13,9 procent naar ongeveer 100.000 m2 en het aanbod nam met 9,5 procent toe tot ongeveer 300.000 m2. De huurprijzen van courante bedrijfsruimten kunnen worden gehandhaafd, maar bij incourante (vooral verouderde) bedrijfsruimten is een neerwaartse trend van de huurprijs merkbaar. Verwacht wordt dat het aanbod in 2004 verder zal stijgen, maar minder snel dan in 2003. De bedrijfsruimtemarkt zal op zijn vroegst in 2005 aantrekken en de opname zal minder snel dalen of zelfs toenemen.

Reageer op dit artikel