nieuws

Leegstand kantoren Haaglanden met 50 procent gestegen

regios

Het leegstandpercentage van de kantoorruimte in Haaglanden is in 2003 explosief toegenomen.

Begin januari 2004 stond in totaal in de Haagse regio 637.700 m2 leeg, dat is 49 procent meer dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de Monitor Kantorenmarkt Haaglanden die het stadsgewest Haaglanden, het bestuursorgaan van Den Haag en de omliggende gemeenten, vorige week heeft uitgebracht. Het aanbod afgezet tegen de totale kantorenvoorraad geeft een leegstandspercentage van 9,7 procent. De kantorenmarkt in Haaglanden volgt de economische ontwikkeling, zo staat in het rapport. Het stadsgewest erkent dat het leegstandscijfer te hoog is want bij een gezonde kantorenmarkt wordt uitgegaan van een leegstand van 5 tot 6 procent. Vergeleken met de gehele Randstad doet Haaglanden het niet slecht, zo wordt geconcludeerd, aangezien het leegstandscijfer voor heel Nederland uitkomt op 13 procent. Van de grootstedelijke regio’s kent Haaglanden het laagste aanbodpercentage. Ondanks het toegenomen aanbod had de stad Den Haag eind 2003 het laagste leegstandspercentage van de vier grote steden in de Randstad, namelijk 7,3 procent. Door de omvangrijke oplevering van nieuwbouw kantoren van 216.350 m2 in 2003, is de totale voorraad aan kantooroppervlak in Haaglanden gestegen tot bijna 6.589.000 m2. Deze toename is bijna het dubbele van de opgeleverde nieuwbouw in 2002 (109.000 m2). In 2003 opgeleverde projecten zijn onder meer de Hoftoren in Den Haag waar het ministerie van OCW 55.000 m2 heeft betrokken, de uitbreiding van het European Patent Office met bijna 24.000 m2 in Rijswijk, 13.000 m2 in Delft Tanthof voor Rijkswaterstaat en de uitbreiding van het ANWB-hoofdkantoor in Wassenaar met 9700 m2. Het einde aan de stroom nieuw opgeleverde kantoorruimte in Haaglanden is voorlopig nog niet in zicht. In de plannen staan nog 21 projecten, waarvan er tien zeker dit jaar worden opgeleverd met een gezamenlijk oppervlak van 113.500 m2. Daaronder zijn grote projecten als Prinsenhof en het WTC in het Beatrixkwartier en in Laakhaven HS het Haagse Huis voor T-Mobile.     

Reageer op dit artikel