nieuws

kosten archeologisch onderzoek vallen mee

regios

De afgelopen tien jaar zijn in Limburg vijfhonderd archeologische onderzoeken verricht.

Dat heeft 25 keer tot opgravingen geleid. Dit heeft de provincie vrijdag bekendgemaakt. Gezien het beperkt aantal opgravingen stelt de provincie dat het een fabeltje is dat archeologisch onderzoek duur is en vertragend werkt op bouwwerkzaamheden. In het Verdrag van Malta is vastgelegd dat de ‘bodemverstoorder’, bijvoorbeeld een bouwbedrijf, opdraait voor de kosten van archeologisch onderzoek. Wel is in Limburg sprake van een sterke groei van het aantal onderzoeken, van twee in 1995 tot 169 in 2004. Die groei heeft zich vorig jaar doorgezet. Toen werd 241 keer een archeologisch onderzoek verricht, waarvan er tien leidde tot opgravingen.De provincie schrijft de groei toe aan de komst van het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL), waarin is vastgelegd dat archeologisch (voor)onderzoek, dat vaak aan het bureau wordt verricht, in bepaalde gebieden verplicht is. Het onderzoek richt zich meestal op nederzettingen en begraafplaatsen. In Noord-Limburg gaat het vooral om de middeleeuwse tijd, in Zuid-Limburg om de Romeinse tijd.

Reageer op dit artikel