nieuws

koolhaas maakt binckhorst aantrekkelijk

regios

Rem Koolhaas gaat de Haagse Binckhorst herontwerpen.

De gemeente Den Haag heeft zijn bureau OMA gekozen uit drie kandidaten. De architect presenteert half oktober een haalbaarheidsplan. Medio januari van dit maakten de gemeente Den Haag, Rabo Vastgoed en BPF Bouwinvest bekend dat zij in een publiek-private samenwerking de komende vijftien tot twintig jaar gaan werken aan de herontwikkeling van het bedrijventerrein de Binckhorst. De Binckhorst moet uitgroeien tot een aantrekkelijke binnenstedelijke plek waar wordt gewoond, gewerkt en gerecreëerd. Het gebied meet 96 hectare en ligt langs de Utrechtsebaan ingesloten tussen Voorburg en Rijswijk. Het gebied bestaat momenteel voor 68 procent uit bedrijfsruimte, de rest wordt ingenomen door enkele woningen, straten, een begraafplaats, havens en braakliggend terrein. Door intensief ruimtegebruik, hoogbouw tot 140 meter en de verplaatsing van ongeveer 25 milieubelastende bedrijven, zien de partijen ruimte voor ongeveer 5.000 nieuwe woningen, waarvan 30 procent in de sociale sector en maximaal 85.000 m2 nieuwe kantoorruimte. Ook moet de werkgelegenheid in het gebied met ongeveer 30 procent toenemen tot 15.000 arbeidsplaatsen en is er ruimte voor wijkgerichte voorzieningen. De plannen vergen een investering van ongeveer 2 miljard euro. Naar verwachting begint de uitvoering van de plannen in 2007.

Reageer op dit artikel