nieuws

kasteel almere worstelt met financiën

regios

Kasteel Almere kampt opnieuw met financiële tegenslag.

Nadat de vorige eigenaar de bouw niet meer kon betalen, blijkt ook de nieuwe bezitter Gravin het oude bouwplan inmiddels te duur te vinden. De gemeente Almere verklaarde vrijdag dat de vennootschap tot volgend jaar maart de tijd neemt om extra geld bijeen te krijgen. Het Almeerse kasteel moest de jongste burcht van Nederland worden. De bouw is een paar jaar geleden echter stilgelegd, omdat de kosten initiatiefnemer Thijs Blom boven zijn hoofd groeiden. Ook Gravin stelt inmiddels dat het plan onbetaalbaar is. Tenzij er bijvoorbeeld een verzorgingstehuis of een kliniek bij het kasteel komt, die extra geld oplevert.Gravin heeft daarom toestemming aan de gemeente gevraagd voor een verandering van het bestemmingsplan. De locatie voor zo’n woonvoorziening voor ouderen of een kliniek is er al, want er staan enkele bijgebouwen gepland bij het kasteel. Ook een andere voorziening die geld oplevert, zou daar prima in terechtkunnen, aldus de gemeentewoordvoerder. Gravin was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar. Ook Jaap Kevelam, die het kasteel namens samenwerkingspartner Vink uit Barneveld onder zijn hoede heeft, kon niets zeggen over de toekomstplannen. ‘We zijn nog in gesprek met Almere. Wij zullen pas naar buiten treden als we nieuws hebben.’Kevelam bevestigde wel dat het half afgebouwde kasteel in slechte staat verkeert. Zo zijn de staalconstructie en houten torenspits verrot en is de isolatie weggezakt. Dat kon gebeuren doordat de bouw van de ene op de andere dag stil kwam te liggen, terwijl de constructie nog niet water- en winddicht was gemaakt.

Reageer op dit artikel