nieuws

‘kabinet moet investeren in almere’

regios

Wil Almere geen buitenwijk worden van Amsterdam, dan moet honderd miljoen euro worden geïnvesteerd in infrastructuur, woningbouw en voorzieningen.

Als het kabinet eind juni besluit om 65.000 woningen te bouwen en duizend hectare bedrijventerrein aan te leggen, kan Almere in 2030 400.000 inwoners hebben. Dat was één van de constateringen tijdens een congres van het Nederlands Vastgoed Instituut (NVI) op de Provada over woningbouw in Almere. Alle partijen waren het erover eens dat Almere haar sterke punten heeft. ‘Voor dezelfde woning betaal je in Almere bijvoorbeeld 60 procent minder dan in Amsterdam. De huurmarkt is transparant: binnen drie jaar kan elke Nederlander in Almere een eengezinswoning krijgen,’ werd op het congres gesteld.Maar er werden ook negatieve noten gekraakt. Jaap van Rhijn, directeur van Boer Hartog Hooft en voorzitter van Dynamis, schetste een moeilijke woningmarkt. ‘De prijzen van koopwoningen in Almere liggen al jaren op hetzelfde niveau. De verwachting is dat de prijzen zelfs gaan dalen. Kopers komen dus bedrogen uit als ze gokken op een waardestijging. De markt voor huren boven de achthonderd euro is beperkt, woningen boven de vijf euroton verkopen slecht. Grote projecten komen in Almere ook niet van de grond. Almere heeft geen goede relatie met de markt en is te onzeker’, aldus Van Rhijn. Volgens Peter Noordanus, directievoorzitter van AM, schiet de woningbouw tekort. ‘Almere heeft een eenzijdige woonstructuur, er dreigt een overschot aan rijtjeswoningen. Het is allemaal teveel van hetzelfde en bovendien nog middelmatig ook. Partijen moeten meer extravagant bouwen en geen compromissen sluiten.’

Reageer op dit artikel