nieuws

IsoTis vertrekt uit Nederland

regios

Het biotechnologiebedrijf IsoTis verdwijnt uit Nederland.

De onderneming wil haar Nederlandse productie nog dit jaar verplaatsen van Bilthoven naar het Amerikaanse Irvine. IsoTis verkeert al enige tijd in zwaar weer, maar slaagde er in het eerste kwartaal in zijn rode cijfers te halveren. Het verlies nam af tot 3,2 miljoen dollar (ongeveer 2,7 miljoen euro) van 6,2 miljoen dollar in het eerste kwartaal van 2003. In de eerste drie maanden van dit jaar behaalde IsoTis een omzet van 6,6 miljoen dollar (ruim 5,5 miljoen euro) tegen 0,8 miljoen dollar een jaar eerder. De beursgenoteerde onderneming maakt zogeheten botvullers waarmee menselijk bot beter hecht aan protheses in het lichaam. Deze techniek wordt onder andere veel gebruikt bij gebroken heupen. IsoTis was aanvankelijk de grote trekker voor het noodlijdende grensoverschrijdende bedrijventerrein Avantis bij Heerlen. Medio 2002 kocht het bedrijf 6000 m2 grond op Avantis, met nog eens een optie om uit te breiden met 1 hectare. Er zou op dat terrein een fabriek (2500 m2 voor de ontwikkeling van VicesCos (een groeiweefsel voor bot) moeten komen. Begin 2003 werd echter bekend dat de bouw van de nieuwe fabriek niet zou doorgaan wegens teleurstellende bedrijfsresultaten.Eind 2002 fuseerde IsoTis met de Zwitserse branchegenoot Modex. De twee bedrijven hadden toen samen 175 mensen in dienst. In oktober ging het samen met het noodlijdende Canadese GenSci met negentig werknemers. Na het vertrek uit Nederland zal IsoTis nog ongeveer 105 werknemers tellen, waarvan het leeuwendeel in de Verenigde Staten.

Reageer op dit artikel