nieuws

ikea ontbindt contract met bouwer

regios

Het Zweedse meubelconcern Ikea heeft vorige week het contract definitief opgezegd met aannemer Aan de Stegge Twello.

Ikea gaat op zoek naar een andere bouwer die het Ikea Concept Center in Delft en de parkeergarage kan afmaken. Moederbedrijf Inter Ikea Systems Holding stelt dat het bedrijf sinds augustus 2005 ‘meer dan coulant is geweest richting de aannemer en hem alle gelegenheid heeft gegeven zelf te komen met een reële tijdsplanning en plannen voor herstelwerkzaamheden voor zaken die anders zijn uitgevoerd dan in het bestek stond.’ Een woordvoerder laat weten dat ‘het uitblijven van concrete plannen, gevoegd bij het gebrek aan communicatie en samenwerking van de kant van Aan de Stegge het vertrouwen in een goede uitvoering dermate heeft geschaad, dat de directie tot deze uiterste maatregel is overgegaan.’ Op 13 januari schorste Ikea aannemer Aan de Stegge, omdat het bouwbedrijf zich volgens het door Ikea aangestelde bouwmanagement niet aan afspraken hield. Planningen werden niet nagekomen en Aan de Stegge weigerde nieuwe planningen te overleggen. Ook werd werk soms anders ingevuld dan in de bestekken stond en waren er veel conflicten over meerwerk. Sindsdien ligt de bouw van het Ikea Concept Center en de bijbehorende parkeergarage stil. Aan de Stegge Twello liet destijds weten dat de vele en late wijzigingen in de bestekken en de onkunde van het bouwmanagement de oorzaak vormden van de problemen. Ondanks de patstelling gingen beide partijen in de afgelopen weken om de tafel. Volgens de Ikea-woordvoerder met de ‘absolute intentie om er uit te komen.’ Dat het Zweedse bedrijf nu toch de samenwerking ontbindt, is om ‘de schade zo veel mogelijk te beperken.’ Het meubelbedrijf zal de geleden schade overigens proberen te verhalen op de aannemer. Die liet twee weken geleden al weten een contractbreuk bij de rechtbank aan te vechten. Ikea heeft nog geen andere aannemer op het oog. Ook is er niet bekend op welke termijn de bouw moet worden hervat.

Reageer op dit artikel