nieuws

huurprijzen kalverstraat stabiel

regios

De huurprijzen die winkeliers moeten betalen in de Amsterdamse Kalverstraat, zijn dit jaar stabiel gebleven in vergelijking met vorig jaar.

Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde rapport Main Streets Across the World van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.De prijs per vierkante meter bedroeg in de Kalverstraat 1700 euro per jaar. Daarmee staat de winkelstraat evenals vorig jaar op de 21e plaats van de ranglijst. Deze beslaat 233 winkellocaties in 47 landen. Willem Engelberts, hoofd Retail Services van Cushman & Wakefield in Amsterdam: ‘Het valt op dat straten als de PC Hooftstraat en de Leidsestraat in Amsterdam wel een flinke stijging in de huren laten zien. De opleving van de economie laat zich hier duidelijk gelden. Deze locaties voldoen ook aan de behoeften van retailers die naar een meer onderscheidende locatie dan de Kalverstraat op zoek zijn.’De top 3 van duurste winkelstraten bestaat net als vorig jaar uit 5th Avenue in New York, Causeway Bay in Hongkong en de Avenue des Champs Elysées in Parijs. De huurprijzen bedragen hier respectievelijk ruim 11.000 euro, 9500 euro en 6700 euro per vierkante meter per jaar. Engelberts: ‘De topmerken van de wereld strijden om een plekje op Fifth Avenue. Het gaat dan niet alleen om het rinkelen van de kassa, maar steeds meer om de merkwaarde van winkelvastgoed. Bedrijven dragen hun merk steeds vaker uit via hun winkel en op Mandaten’s Fifth Avenue is deze trend heel goed waarneembaar.’De grootste huurstijgingen hebben plaatsgevonden in de regio Azië-Pacific. Topwinkelhuren zijn hier het afgelopen jaar ruim 20 procent gestegen. Vooral in India stegen de huurprijzen. De hoofdstad New Delhi stijgt dit jaar het meest op de ranglijst. Khan Market in New Delhi is zeventien plaatsen gestegen op de ranglijst en staat nu op de 24e plaats. Voor een vierkante meter winkelvloer moet hier 1.518 euro per jaar worden betaald. De komende vier tot vijf jaar is de groeiverwachting voor de retailsector in India 40-45 procent op jaarbasis.

Reageer op dit artikel