nieuws

huurders mogen woning voor halve waarde kopen

regios

Huurders in de gemeente Utrecht kunnen hun woning voor de helft van de waarde kopen.

De woningcorporatie betaalt dan de andere helft. De gemeente wil met dit experiment – dat begin 2007 moet ingaan – tegemoetkomen aan de vraag naar betaalbare koopwoningen. De Utrechtse corporaties willen 600 woningen op deze manier verkopen. Dit zijn met name huizen in wijken waar veel sociale huurwoningen staan. Bij verkoop van het huis wordt de opbrengst gesplitst. Door de waardestijging levert dit voor beide partijen voordeel op. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) komt deze vorm van woningfinanciering de laatste jaren vaker voor. De betrokkenheid van bewoners bij de buurt is volgens de VNG groter in een wijk met koophuizen. Dat is gunstig voor de woningcorporaties. Een ander voordeel voor de corporaties is dat de aansprakelijkheid en het onderhoud van het huis op het bordje van de bewoner komen. Het experiment van de gemeente Utrecht is een van de maatregelen om het woningtekort terug te dringen. Daarnaast bouwt de gemeente voor 2010 bijna 14.000 woningen (huur en koop) waarvan 1.600 koopwoningen bereikbaar zijn voor starters. Tevens worden de komende drie jaar 1.864 studenteneenheden gebouwd.

Reageer op dit artikel