nieuws

huiseigenaren willen vergoeding voor paalrot

regios

Meer dan duizend huizenbezitters in Dordrecht willen dat de gemeente de kosten van paalrot vergoedt.

Het gaat gemiddeld om zo’n 65.000 euro per woning. De bewoners overwegen om de gemeente via een rechtszaak tot betaling te dwingen. Dat heeft de Belangenvereniging Funderingsproblematiek in Dordrecht (BVFP) gisteren bekendgemaakt.Veel vooroorlogse huizen in Dordrecht kampen al jaren met paalrot. De deels houten funderingen rotten langzaam weg door een te laag grondwaterpeil. De woningen verzakken door de slechte fundering en in de muren zitten scheuren. In totaal zijn 7000 woningen in de wijken Krispijn, Reeland en in de 19e eeuwse ring aangetast. De BVFP vindt dat de gemeente verantwoordelijk is voor het lage grondwaterpeil en wil de herstelkosten aan de funderingen nagenoeg volledig vergoed krijgen. Dordrecht vindt dat de huizenbezitters zelf verantwoordelijk zijn en ook minister Dekker (VROM) deelt die mening. De gemeente geeft de getroffenen wel korting op de WOZ-waarde van hun woning. Ook kunnen gedupeerden 70.000 euro lenen van de gemeente voor de herstelkosten. De BVFP denkt echter dat er meer in het vat zit. Onlangs werd namelijk in een vrijwel identieke zaak de gemeente Aalsmeer voor de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot het vergoeden van alle kosten.

Reageer op dit artikel