nieuws

hofstad controleert bouwplannen op zwart geld

regios

Het wordt lastiger om zwart geld te beleggen in de Haagse vastgoedmarkt.

De gemeente Den Haag gaat vanaf 1 september bouwprojecten met een investering vanaf 750.000 euro controleren. Den Haag gaat daartoe aanvragers van bouwvergunningen screenen. Ook het OM schenkt voortaan extra aandacht aan investeringen van criminelen in de Haagse vastgoedmarkt. Dit maakte burgemeester Deetman bekend. Het is niet bepaald lastig om zwart geld te investeren in vastgoed. Een crimineel kan bijvoorbeeld buiten beeld blijven door de aanvraag van de bouwvergunning over te laten aan zijn architect. De vergunning wordt dan later overgedragen. Het stadsbestuur wil van een verdachte bouwaanvraag voortaan de achtergrond van de vastgoedeigenaar natrekken. Als die in aanraking is geweest met justitie, wordt de bouwvergunning geweigerd. De mogelijkheid tot het screenen van mensen hebben de gemeenten sinds 2003, toen de Tweede Kamer de wet Bibop aannam. Na ruim een jaar volgt een evaluatie van de nieuwe aanpak. Dan wordt besloten of die wordt uitgebreid of afgeblazen.

Reageer op dit artikel